De volgende haagplanten worden veel toegepast:
- Beuk: het bruine blad blijft tot in het voorjaar aan de planten zitten. Het blad is groen of bruinrood en glanzend.
- Taxus: mooie groenblijvende dichte haag. De groei is langzaam, maar de taxushaag kan uiteindelijk wel 3 meter hoog worden.
- Glansmispel (Photinia): groenblijvende haag met witte bloemen en rode scheuten.
- Thuja (coniferenhaag): groenblijvende haag, die snel tot manshoogte dichtgroeit. Vraagt wel om regelmatige snoei om de vorm te handhaven.
- Liguster: traditionele half wintergroene haag. Deze soort groeit gemakkelijk en is goedkoop in aanschaf.
- Laurierkers: groenblijvende haag, die snel groeit. Deze haag wordt wel breder dan de andere soorten en vraagt dus meer ruimte.
- Meidoorn: Bloeiende haag met witte bloemen en rode bessen.
- Veldesdoorn: Snelgroeiende haag met een prachtige gele herfstverkleuring.
Tips voor het succesvol planten van een haag
Bij het planten van een haag is het belangrijk om aandacht aan de grondstructuur te besteden. Immers, eenmaal geplant blijft een haag jarenlang staan en kunt u niets meer aan de grondstructuur veranderen. U gaat te werk door eerst een sleuf te graven. Zorg ervoor dat de grond naar beneden toe ook goed los is. Wanneer de bodem van de sleuf hard is, graaft u hem nog een stuk dieper uit en gooit hem vervolgens weer gedeeltelijk dicht. De grond uit de sleuf wordt gemengd met compost of Vivimus en met een haagmeststof. Dit bevordert de beworteling van de haag. Vervolgens worden de planten met dit mengsel geplant. Geef de haagplanten water, zodra u ze heeft geplant.
Als laatste is het belangrijk om zorgvuldig met haagplanten met blote wortel om te gaan. Ze verdrogen gemakkelijk wanneer u ze onafgedekt laat liggen, zelfs als dat maar een uurtje is. Laat de planten nooit in de zon liggen, maar dek ze af met plastic of kuil ze tijdelijk op.